ACTES MESOS DE NOVEMBRE I DESEMBRE DE 2023

Divendres 10 de novembre, a les 19h, a la sala d’actes del Centre Parroquial

Presentació del llibre Sense veu, a càrrec de Lolo Garcia i de la seva autora, Lydia Riba

La Dra. Maria Teresa Lluch i Canut, comença el pròleg d’aquest llibre amb un primer paràgraf que reproduïm: “Aquest llibre té un títol senzill i colpidor que recull de forma clara el perfil de continguts que conté. Un llibre autobiogràfic escrit en certa manera a “dues veus”: la d’en Joan, el principal protagonista, i la Lydia, germana d’en Joan. L’autora es converteix en portaveu d’una història de vida que té molts matisos i moltes perspectives que omplen, totes elles, un espai en el cor de les persones que decideixin llegir aquest llibre. La seva lectura no pot deixar indiferent ningú.”

Lydia Riba i Bellera (Barcelona, 1945) és Doctora en Infermeria per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (2016) i infermera jubilada laboralment, però no professionalment. Membre de la junta del GEC Amics del Castell des de fa anys, sempre s’ha preocupat, des de la seva professió, a proporcionar ajuda a totes aquelles persones que en necessiten. El seu germà Joan Riba i Bellera (Barcelona 1951-2019) va ser una persona que, sense veu, va sobreviure a la lluita per la vida. Una malaurada malaltia quan tenia deu mesos d’edat el va convertir en una persona “discapacitada”. La Lydia s’ha atrevit a fer el llibre Sense veu, com a expressió escrita, per donar veu a les inquietuds i vicissituds que, al llarg de seixanta vuit anys, van tenir lloc entre el seu germà i ella, entrecreuant-les en un ambient sovint hostil i que ambdós no acabaven d’entendre.

Els donatius per a l’adquisició d’aquest llibre es destinaran a la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat.

Diumenge 12 de novembre, 
Sortida matinal per visitar el poble medieval de torre-ramona (Subirats, Alt Penedès)

Torre-ramona, amb només una cinquantena d’habitants, és un dels nuclis històrics més desconeguts del Penedès. Format per un conjunt monumental, amb l’església romànica de Sant Joan Sesrovires, és el palau fortificat d’estil gòtic-renaixentista que dona nom al nucli i diferents edificis d’origen medieval, així com la seu de la Confraria del Cava Sant Sadurní. El poble està envoltat de vinyes, situat al peu del castell de Subirats i la torrota d’en Pasteres, a prop del riu Anoia. Visitarem la torrota d’en Pasteres, l’església Sant Joan Sesrovires, el pati del Palau Gralla i la Confraria del Cava Sant Sadurní, on veurem la cava antiga i on degustarem una copa de cava.

La visita guiada començarà a les 11h amb una durada aproximada de dues hores i un cost de 5 euros per persona. El punt de trobada, a tres quarts d’11, és al pàrquing privat de la Confraria del Cava, on s’accedeix des de la C-243b de Sant Sadurní Gelida, abans d’arribar a la cruïlla d’accés al nucli de Torre-ramona. El desplaçament és en mitjans propis però cal fer una inscripció trucant a la Carme Subías (tel. 687 20 57 48) entre el 6 i el 8 de novembre.

Per trobar el lloc: https://maps.app.goo.gl/48QkcTxjiEGMe4rL8

Divendres 17 de novembre, a les 7 de la tarda, a la sala d’actes del Centre Parroquial

Conferència Centenari de la dictadura de Primo de Rivera, a càrrec de Josep Maria Roig Rosich

Ara s’acaben de commemorar els 100 anys de la dictadura de Primo de Rivera, un esdeveniment relativament oblidat però de notable transcendència. Va ser una autèntica dictadura militar que va tenir importants conseqüències: per una banda va comportar l’enderrocament de la monarquia i la proclamació de la II República i la Generalitat autònoma, però per l’altra va posar les bases del nazi-feixisme franquista, molt més llarg, cruel i radicalitzat.

Per Catalunya també va tenir un doble resultat: per un costat va significar una implacable persecució de tot signe de catalanitat, el desmantellament de la Mancomunitat i la desvertebració social del país; però per l’altra va cohesionar la societat, va enfortir, de retruc, una imatge del catalanisme demòcrata i republicà i va potenciar les manifestacions culturals. Conèixer i recordar aquest període, ara que sembla que es torna a caminar cap a un autoritarisme postdemocràtic, és políticament important per entendre una herència que a l’Estat espanyol mai ha desaparegut del tot.


Josep Maria Roig i Rosich (Alcover, 1947) és historiador, escriptor i professor emèrit de la Universitat Rovira i Virgili, on va impartir classes d’Història Contemporània. També és soci del GEC Amics del Castell per la seva col·laboració amb la nostra entitat i les nombroses conferències que ha realitzat a Cubelles, la primera de les quals l’any 2004, precisament per parlar de la dictadura de Primo de Rivera, una de les seves grans especialitats.

El professor Roig va ser director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya (2008-2011) i director de la Revista de Catalunya (2012-2015). Algunes de les seves obres són: La Dictadura de Primo de Rivera a CatalunyaJosep Irla, president de la Generalitat de Catalunya a l’exiliHistòria de l’Orfeó CatalàFrancesc Macià, de militar espanyol a independentista català i Recuperació i superació d’uns anhels identitaris: la Generalitat republicana i la Guerra Civil (1931-1939). També ha participat en diverses obres col·lectives, com ara Història de la cultura catalanaHistòria de la Generalitat de Catalunya i els seus presidents, etc. I és col·laborador de publicacions com L’AvençSerra d’Or Revista de Catalunya. Actualment és president de la Fundació Revista de Catalunya.

Divendres 1 de desembre, a les 19h, a la sala d’actes del Centre Parroquial

Presentació del llibre Ava al paradís, càrrec de Jaume Alcázar i del seu autor, Mateu Ciurana

Durant el rodatge a Tossa de Mar de la pel·lícula Pandora i l’holandès errantAva Gardner, la protagonista, va desaparèixer durant tres dies. Ningú no sap on va anar ni què va fer. Us imagineu que, cansada del bullici del rodatge, hagués decidit amagar-se en una masia de la Selva durant el període de la sega, on ningú la coneix i, fins i tot, ningú no l’entén? Aquesta és la hipòtesi que planteja, a partir d’una deliciosa ficció, en Mateu Ciurana, escriptor i cineasta, amb qui parlarem de les anècdotes que van envoltar aquest rodatge i d’aquells anys en què Hollywood es va traslladar a la Costa Brava. Tota una vetllada de cinema.

Mateu Ciurana Xirgu (Caldes de Malavella, 1959), és periodista, gestor cultural i cineasta amb més de trenta anys d’experiència com a locutor i director d’emissores radiofòniques. Actualment és el director de Caldes FM i col·laborador de Ràdio Cassà. És coautor dels llibres L’Abans: Recull gràfic de Caldes de Malavella i de Caldes de Malavella desapareguda. Dirigeix el Centre Cívic i Cultural La Sitja de Fornells i des del 2013 ha dirigit quatre curtmetratges professionals.

CURIOSITATS: Com que en Mateu Ciurana és un expert en cinema, ens explicarà moltes anècdotes relacionades sobre el Hollywood dels anys cinquanta així com del film rodat a Tossa de Mar i protagonitzat per l’Ava Gardner. Per exemple:

-Quin era el nom real de l’Ava Gardner?

-Què va passar amb en Frank Sinatra (parella de la Gardner) quan aquest s’assabenta que potser hi ha un afer amorós entre ella i el torero Marius Cabré, agafa un avió fins a Barcelona, un tren fins a Caldes de Malavella i quan baixa del tren demana un taxi per anar a Tossa de Mar, on ningú l’entén. I és que ningú parlava anglès.

-Qui era realment en Marius Cabré?

-Quin record té la gent de Tossa de Mar de la filmació d’aquesta pel·lícula? 
-Què va significar per a la costa catalana el rodatge del film i la presència de l’Ava Gardner quan estava apunt de convertir-se en “l’animal més bell del món”, tal com seria qualificada?

Divendres 8 de desembre

CORRELLENGUA 2023

Després de vint anys, torna el Correllengua a Cubelles organitzat pel GEC Amics del Castell. El programa d’actes d’aquesta iniciativa promoguda per la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) per incentivar l’ús de la llengua arreu dels territoris de parla catalana està confegit de la següent manera:

A les 12, al pati de ponent del castell: lectura del manifest unitari i concert-vermut de Titot i David Rosell

El duet format pel cantant Francesc Titot Ribera i el músic David Rosell, ànima del reconegut grup de Berga, Brams, oferirà un concert acústic on repassarà part del seu repertori habitual així com cançons més íntimes i de petit format.

Amb servei de bar, dinar popular i la participació dels Gegants de Cubelles.

A les 6 de la tarda, a la sala d’actes del Centre Parroquial

Presentació de la novel·la El silenci que heu de témer, de Francesc Ribera

El cantant de BramsFrancesc Titot Ribera, presenta la novel·la El silenci que heu de témer, una trama situada al segle XVII a Mallorca en el context de la Guerra dels Segadors i amb el perill que el conflicte es pugui estendre també a l’illa. Enmig de tot plegat, una dona apareguda d’un solc participarà d’aquestes guerres mercès a unes característiques que la fan excepcional: és ambiciosa, és intel·ligent però, sobretot, és invisible.