Presentació del llibre ‘Caterina Rovirosa Biscaí (1703?-1731). Un passeig des dels inicis de Calafell’

Divendres 11 de juny, a les 19.00 h., al Centre Social Joan Roig i Piera
Presentació del llibre sobre Caterina Rovirosa Biscaí, de Núria Raspall Rovirosa, a càrrec de l’autora i de Xavier Martínez.


Aquesta és la història de la curta existència de Caterina Rovirosa Biscaí, de Calafell. Ara, després de dos-cents vuitanta-nou anys de la seva mort, Núria Raspall Rovirosa dona a conèixer part de la seva vida i li atorga, a ella i al seu fill, un lloc destacat dins de la bibliografia de la saga dels Rovirosa.

La pròpia protagonista, Caterina, de manera figurada, ens explica de què va el tema:
“Després de gairebé tres segles, aquest llibre dona a conèixer la història dels últims anys de la meva vida. Ha estat possible pel perseverant afany d’una cosina molt llunyana que un dia es va proposar resseguir els passos de la meva nissaga fins que va aconseguir donar-li forma a través de la documentació originada per les disputes entre els Rovirosa de Calafell i els Alcover de Vilafranca del Penedès.

A no ser d’ella, el meu pas pel món hauria passat del tot desapercebut, però amb constància ha aconseguit que es torni a parlar de nosaltres i que es puguin saber els fets de manera bastant aproximada a com van ocórrer. Des d’allà on soc he procurat ajudar-la i donar-li la inspiració de l’única manera que he pogut: a través d’un munt de documentació que ha anat a parar a diferents arxius.

L’objectiu d’aquesta nota és d’informar als que l’esteu llegint, que el contingut de la narració us traslladarà tant al Calafell de la meva època i de la dels meus avantpassats com als cognoms de les famílies que hi van viure, molts descendents dels quals encara segueixen vivint a la població”
.

Núria Raspall i Rovirosa (Barcelona, 1949) publica el seu tercer llibre sobre la nissaga dels Rovirosa en què relata els últims quatre anys de la vida de la pubilla Caterina Rovirosa Biscaí, de Calafell, que s’inicien quatre dies abans del casament i finalitzen a Vilafranca del Penedès el dia de la defunció quan dona a llum un nen. Aquest cop, el relat ens situa als fets ocorreguts tant a la Caterina com a la seva família durant el primer terç del segle XVIII.

El que l’autora va començar l’any 2007 com una recerca familiar s’ha anat convertint en la identificació de la connexió amb altres famílies a través dels matrimonis, en l’intent de localitzar els llocs on estaven situades les cases i les terres i en la voluntat de treure a la llum retalls d’història local emmarcada en la història general de Catalunya.

La presentació del llibre anirà a càrrec de la pròpia autora i de l’historiador cubellenc i membre de la junta del GEC Amics del CastellXavier Martínez Roig.